Cassis, les Calanques en Route des crêtes

Gepubliceerd op 29 mei 2022 om 16:45

Vanuit Le Cerisier trekken we al eens graag richting de Côte d’Azur.  In het voor-of najaar, als het er wat rustiger is.  Of bij hoge zomertemperaturen, dan is de roep naar een zuchtje zeebries sterk.  
We houden gewoon ook heel erg van die typische mediterrane sfeer: de geuren, de zuiderse flair, de boten (van grote yachts tot kleine zeil- en vissersbootjes), de azuurblauwe zee, de palmbomen, ….

We nemen je mee op trip naar Cassis, bekend als één van de mooiste kuststadjes van de Middellandse Zee en op zo’n 20 km van Marseille.  Ook een ideale uitvalsbasis om de Calanques en de grillige kust van de roodgekleurde Cap Canaille te verkennen.  

Praktisch: Reken op ongeveer een uur en 50 minuten rijden vanuit Le Cerisier.  Neem richting Carpentras en Avignon en volg daarna de 'autoroute du soleil' naar Marseille en naar Cassis.  

Parkeertip

 • parkeer ondergronds in parking 'Les Mimosas'. (9 Av. Augustin Isnard, 13260 Cassis) Bij terugkeer is de wagen mooi fris en vanuit de parking loop je zo de winkelstraat in richting de haven.  
 • Staat deze parking vol, dan is de parking 'les Gorguettes' aan te raden (Av. des Gorguettes, 13260 Cassis).  De navette brengt je naar het centrum. 

De haven: vissersboten en kleurrijke promenade

Rond de haven is een mooie promenade met tal van kleurrijke gebouwen waar visrestaurantjes en gezellige terrasjes gevestigd zijn.  Lokale vissers verkopen op de promenade hun vis, recht uit de zee.  De koks serveren er ‘le pêche du jour’ (de vangst van de dag), verser kan niet.  Wij kozen deze keer voor restaurant Le grand bleu waar ons de vis Saint-Pierre geserveerd werd.  Je maakt eerst je keuze uit het aanbod verse vis.  Eens gebakken wordt die je nog eens gepresenteerd, voordat die gefileerd op je bord verschijnt.  Een belevenis op zich!

 

 

Vanuit de haven heb je zicht op de klif
met een middeleeuws fort.   Inmiddels een hotel
en ’s avonds heel mooi verlicht.

 

Kiezelstrandjes en 'La pierre de Cassis'

Voor de liefhebbers: Cassis heeft twee kiezelstranden.  Het grootste ligt pal naast de haven en heet 'Plage de la Grande Mer'.  Het kleinere 'Plage du Bestouan' ligt aan de andere kant van de haven en is daarom net iets rustiger.

De steen van Cassis, die sinds de Oudheid werd geëxploiteerd, is gebruikt voor de kades van de grote havens van de Middellandse Zee én naar men hier vertelt, ook voor de sokkel van het Vrijheidsbeeld in New York.

Les Calanques: dé ideale uitvalsbasis

De Calanques zijn grillige inhammen in de rotsachtige kustlijn.  Een prachtige wandeling is die van de 3 Calanques via een avontuurlijk pad. Je kan de inhammen ook met de kajak bereiken, hou er wel rekening mee dat je op zee vaart.  Onze keuze ging naar nog een andere manier.  Vanuit de haven vertrekken in het seizoen om het halfuur boten, die je tot bij 3 tot 9 inhammen varen.  Wij kozen voor de 3 en een boottrip van ongeveer 45 minuten.  

 • Calanque de Port Miou
  Deze inham gaat 1 km diep en is daarmee de langste.  Het is de enige die ook met de auto bereikbaar is.
 • Calanque de Port de pin
  Deze inham bereik je na een wandeling van zo’n 30 minuten vanuit Cassis. Typisch hier zijn de pijnbomen die op rotsen groeien, waar het zijn naam aan te danken heeft.
 • Calanque d’en Vau
  Het strand van deze inham is supermooi en bereik je na een wandeling van ongeveer2 uur.  Toch hebben veel bezoekers de pittige wandeling over om er te genieten aan het azuurblauwe water. 

Tip

 • plan vooraf de rondvaart van jouw keuze.  Check ook de vertrekuren en de tarieven. https://www.calanquesdecassis.com/tarif.html

Panoramische ‘Route des crêtes’ over de klif Cap Canaille

We sluiten ons bezoek aan Cassis af met de 'Route des crêtes'.  Deze panoramische route slingert over de hoogste klif van Europa (Cap Canaille) van Cassis naar de golf van La Ciotat. De route is zo’n 8 km lang en zonder stoppen doe je er ongeveer een halfuur over met de wagen.  Stap zeker eens uit bij de verschillende uitkijkpunten en geniet van de mooie en steeds wijzigende uitzichten. 
Let wel: bij te veel wind wordt de weg afgesloten.